Yara Sluiskil breekt wereldrecord ammoniakproductie

29-08-18

Op 28 augustus om 12.45 uur zette ammoniakfabriek Reforming-D op het terrein van Yara Sluiskil een wereldrecord op haar naam. De ammoniakfabriek was toen 1.376 dagen non-stop in bedrijf.

Record

Het vorige record stond ook al op naam van Yara Sluiskil, waarvan de fabrieken tot de meest efficiënte, veiligste en betrouwbaarste ter wereld behoren ondanks dat ze al behoorlijk op leeftijd zijn. Van de circa 100 ammoniakfabrieken wereldwijd, behoort Reforming-D nu tot de absolute top. Sinds 21 november 2014, toen de fabriek na een reguliere onderhoudstop weer in bedrijf werd genomen, werd maar liefst 2.558.053 ton ammoniak geproduceerd. Dat is 1.860 ton per dag.

Yara Sluiskil produceert jaarlijks ruim 1,8 miljoen ton ammoniak met haar drie fabrieken, die de ruggengraat vormen van de site. Vanuit ammoniak wordt een breed productportfolio van meer dan vijf miljoen ton eindproducten gemaakt die naar verschillende bestemmingen worden verladen. Productiemanager Ammoniak Arvid De Weweire zegt: “Ik ben ontzettend trots dat we met ons productieteam samen met alle betrokken afdelingen op de site een wereldrecord neerzetten. Het toont grote betrokkenheid van medewerkers die resulteert in een prestatie die zijn weerga niet kent”.

Toekomst

Yara investeert continu in de fabrieken. Zo is ammoniakfabriek Reforming-E dit najaar aan de beurt voor een onderhoudsstop van zes weken. Dan wordt 40 miljoen euro geïnvesteerd en op sommige dagen zijn er 1.000 mensen extra aan het werk. Ammoniak staat vanwege de klimaatdoelstellingen in de belangstelling als CO2vrij product met een hoge energiedichtheid wat gebruikt kan worden voor toepassingen in de transportsector, energieopwekking en als energie-opslagmedium. Algemeen Directeur Michael Schlaug is overtuigd dat de toekomst van Yara Sluiskil geborgd moet worden door een betrouwbare en veilige productie, waarbij we voortdurend zoeken naar nieuwe productiemethoden. “De tijden zijn uitdagend in allerlei opzichten, maar met onze betrokken medewerkers, de efficiënte plants en de license to operate vanuit onze omgeving hebben we alles in handen om tot de kopgroep te blijven behoren”.