Contract voor bouw autonome ‘Yara Birkeland’ getekend

16-08-18

De Brevik-werf in Noorwegen valt de eer te beurt ‘s werelds eerste autonoom varende schip te mogen bouwen, de ‘Yara Birkeland’.

De Noorse kunststofproducent Yara heeft gisteren op de kade van de werf een contract getekend voor de bouw van het vaartuig. Dat krijgt een capaciteit van 120 teu en moet in 2020 worden opgeleverd. De bedoeling is dat het vaartuig geleidelijk overgaat op onbemande vaart en vanaf 2020 moet het volledig zijn eigen koers kunnen varen.

De bouwsom bedraagt ongeveer 250 miljoen Noorse kroon (24 miljoen euro), waarvan iets meer dan de helft op tafel wordt gelegd door de Noorse overheid. Niet voor niets was de Noorse premier Erna Solberg aanwezig bij de ondertekening van het contract op de werf in Brevik. Die maakt deel uit van de Noorse scheepsbouwgroep Vard, waarin het Italiaanse Fincantieri een meerderheidsbelang heeft. De romp wordt overigens door een werf van Vard in Roemenië gebouwd

Vaste trajecten

De ‘Birkeland’ gaat op vaste trajecten varen tussen de kunstmestfabriek van Yara in Porsgrunn en de havens van Brevik en Larvik. De bedoeling is dat het volledig elektrisch aangedreven schip op jaarbasis 40.000 vrachtwagenritten vervangt en zo een forse bijdrage aan de verbetering van het milieu levert.

Alle benodigde apparatuur om het schip elektrisch en onbemand te kunnen laten varen, wordt geleverd door het eveneens Noorse Kongsberg. Overigens wordt ook de belading van het schip aan de kade in Porsgrunn volledig geautomatiseerd. Daarvoor mag Kalmar, onderdeel van het Finse Cargotec, alle hard- en software leveren. Dat omvat onder meer automatische straddle carriers (FastCharge AutoStrads), die volgens Yara ook over de openbare weg gaan rijden.

Bron: Nieuwsblad Transport